Sayfalar

2 Ocak 2013 Çarşamba







EZBER BOZAN SERAMİKLER…

                                                                                  Ebru Nalan Sülün


            Kemal Tizgöl’ün Ankara Galeri Soyut’ta açılan “Şeylerin Ruhu” isimli seramik sergisinin ikinci adımı Eskişehir Çamurdam Sanat Atölyesi’nde açıldı. Sanatçının güncel seramik sanatı içerisinde konumlandığı yer ezber bozan bir yapısallığa sahip.Sergide atık materyaller, seramiğin organik değerleri ile birleşiyor. Oyunsallıklarla gerçeklikler ve kopyaların bir arada kullanılması ile gelişen yaratı süreci algıda yanılsama yaratıyorlar.Kullandığı tekniğin genellikle endüstriyel seri üretimdeki varlık değerine karşılık sanatçı burada kendi seri üretim fabrikasını kuruyor.Seramiğin geleneksel geçmişine bakıldığında birçok uygulamalarla karşılaşmak mümkün. Seramikler astarlıdır, sırlıdır, dekorludur.Tizgöl,bu klasik ve geleneksel uygulamalardan ne kadar uzaklaşılabileceğini sorgularken aynı zamanda seramiğin sanatta kullanım olanaklarının sınırlarını yok etmeyi ve böylece malzemeye yeni bir çerçeve oluşturmayı da hedefliyor. Bu durum ise sanatçının malzeme duyarlılığının artmasına ve deneysel tavrının güçlenmesine sebep olmuş.

Beni yıka” II /“Wash me up “ II
Ø: 23.5-22  h: 12-9.5 cm
Döküm çamuru, renklendirilmiş Terra Sigillata, boyanmış buluntu objeler,
mixed media, 1040 °C, 2012

Kaplanmış Boşluk, 15.5x20x7.5 cm. 
 Biraz daha iptidai bir şekilde öne çıkmak isteyen tesisat malzemeleri sanatçının seramiklerinin genelinde farklı kılıklarda karşımıza çıkıyorlar.Seramiğin eklektik bir biçime dönüşmesi de bu noktada başlıyor. Bu eklektik tavrı resimselliğe dönüştüren ve gerçekliğe yaklaştıran diğer unsur ise renk kullanımı.Daha önce rastlamadığımız renkler bu seramiklerde var. Deneysel bir tavırla elde edilen parlak renkler seramiklerde malzemeler üzerinden yanılsama yaşamamızda ana etmen olarak kullanılmışlar.Tüm renkler florasan, çarpıcı ve iddialılar.Seramikte görmeye alışık olduğumuz bejler,soft yeşiller,kahveler, hardallardan sonra kırmızılar, parlak yeşiller,sarılar bu kez ışıl ışıl realiteleri ile karşımızdalar.
Retro/Retro
34.5x19x15 cm
Refrakter kil,  renklendirilmiş Terra Sigillata,
kalıba basarak şekillendirme, 1040 °C, 2012 
Retro/Retro-ayrıntı
Malzeme ve renk arasındaki kurgulanmış ilişki sanatçının bu konudaki titizliğini,ustalığını gözler önüne sermekte.Bu sergi Tizgöl’ün daha önce yaptığı eserleri yeniden okuma özelliğine de sahip. Sanatçı bu konuda “…Ben işlerime bir zaman verdim ve şimdi onları farklı ve yeni bir çehre ile tekrar sunuyorum. Eski işlere göre; bu işler onların farklı bir baçış açısı ile format atılmış halleri…” yorumunu yapıyor.
Diyalog
Bu formatta, ana teknik olarak kullanılan seramik ile birleştirilen junk tavır ve bu süreçte sanatçının elde ettiği malzeme hakimiyeti Kemal Tizgöl’ün bu sergide elde ettiği başarısının özeti.  Sergi 8 Ocak’a dek izlenebilir…
                         

 * Bu yazı 02.01.2013 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder